Vaarbewijs vrij
Direct aan open vaarwater
Mooi-weer-garantie
Aan Nationaal Park de Alde Feanen
Ruime keus boten

Vaargebied

Watersportbedrijf ANJA ligt in het midden van Friesland, direct aan het Pikmeer. Vanuit de verhuurlocatie kan je alle kanten op. Kies je voor de prachtige natuur in Nationaal Park de Alde Feanen? Of vaar je juist naar de gezellige steden zoals Leeuwarden of Sneek? Ook kan je varen richting de Friese Meren: Sneekermeer, Langweerder Wielen, Heegermeer. Mogelijkheden genoeg en wij adviseren je graag!

Nationaal Park De Alde Feanen

De Alde Feanen is een uniek gebied met een rijke natuur en cultuurhistorie. In het laagveenmoeras komen ruim 450 soorten platen voor. Er broeden ruim honderd soorten vogels, waaronder de zeearend. Het landschap van De Alde Feanen kenmerkt zich door de afwisseling. Zo vind je er petgaten, ruigten, struwelen, moerasbossen en rietlanden.

Monument de Zwaluwhaven

In De Alde Feanen vind je een bijzonder monument ter nagedachtenis aan de bemanning van de Lancaster R5682, die in de nacht van 4 op 5 september 1942 neerstortte in het gebied. Van de zeven bemanningsleden wisten vijf met een parachutesprong te ontsnappen. Eén overleefde dit niet, de overige vier mannen werden krijgsgevangen gemaakt. 75 jaar na de crash zijn resten van de Lancaster boven water gehaald. Op die plek is een permanente herdenkingsplaats gemaakt: de Zwaluwhaven, ontworpen door landschapsarchitecte Nynke Rixt Jukema: een 32 meter lange muur die alleen per boot te bereiken is.

Leeuwarden, Drachten en Sneek

Nationaal Park De Alde Feanen ligt tussen de steden Leeuwarden, Sneek en het dorp Drachten. Deze plaatsen zijn via water goed te bereiken. Naar Leeuwarden ga je als je een bezoek wilt brengen aan het Fries Museum of gewoon een ijsje wilt eten op een terras, naar Drachten ga je om te shoppen in de bekende ketens in het dorpscentrum en naar Sneek ga je voor de speciale boetiekjes, het Scheepvaartmuseum en distilleerderij Weduwe Joustra.

De Friese meren

Wanneer er gesproken wordt over de Friese meren heeft men het over het algemeen over de meren in de regio Zuidwesthoek. Daar liggen 24 meren, waaronder het Sneekermeer en het Tjeukemeer. In deze regio is het uitermate goed mogelijk om te zeilen; het lijkt wel alsof het hier altijd wat harder waait dan elders. In de regio zijn veel authentieke dorpen en steden.

Varen in Friesland

Welke kant je ook opgaat, in Friesland weet je altijd zeker dat je fijne herinneringen gaat maken voor later. Het bezoeken van dorpjes, steden, of juist het zoeken naar bijzondere vogels midden in de natuur maken van je vaartocht in Friesland een ware belevenis. Daarbij maakt het gezelschap niets uit; iedereen kan genieten van een dag op het water.

In Friesland is het gezellig op het water. Op zonnige dagen kan het wel eens druk zijn, maar overvolle vaarwateren zoals je dat wel eens ziet in plaatsen als Giethoorn zul je in Friesland niet snel tegenkomen. De sfeer op het water is gemoedelijk, er wordt vriendelijk naar elkaar gegroet en mensen geven elkaar de ruimte op het water. Vanaf het water maak je op een unieke manier kennis met Friesland en het Friese landschap. Vanaf het water zie je dieren die je op het land niet snel tegenkomt, zoals reeën en vossen.

Op de Friese wateren kun je ook goed vissen. Jaarlijks komen er naar schatting 100.000 mensen naar Friesland om hier een hengeltje te werpen. Karpers, voorns, brasems en andere vissen zwemmen hier in en rondom de meren. Er zijn veel vissteigers te vinden, maar ook vanuit je bootje kun je prima toekijken hoe je dobber al dan niet ondergaat.

Advies over vaargebied Friesland

Wij adviseren je graag en verstrekken met plezier tips om jouw vaartocht tot een succes te maken! Neem contact op voor meer info, of vraag ons ter plekke om informatie!

Earnewâld

Het dorp Earnewâld ligt midden in De Alde Feanen. Bezienswaardigheden zijn de oude kerken, maar ook de beelden van de palingvisser, de schaatsers en de otter. Het beeld van de schaatsers, ter ere van de drie winnaars van de natuurijsklassieker van de “100 van Earnewâld” is alleen via het water te bereiken. Bij Earnewâld is ook het Bezoekerscentrum Nationaal Park De Alde Feanen te vinden.